1r Premi "Narrativa Digital" CIUTAT DE VINARÒS

"Deep Surface" d'Stuart Moulthrop

 

NARRATIVA DIGITAL (dotat amb 2.500 €) per a Stuart Moulthrop (EUA) amb l'obra Deep Surface.

 

 

Deep Surface, l’obra guanyadora en la modalitat de narrativa (dotat amb 2.500 €) és una obra que juga amb la metàfora de la immersió en la lectura i els seus riscos. Tot partint amb ironia d’un informe del govern nord-americà, que alertava de l’existència d’un “risc de la lectura”, Stuart Moulthrop crea una enginyosa obra que ell mateix defineix com a nascuda d’una estrany relació amorosa “entre una màquina de lectura i un simulador de busseig, d’immersió lliure”. És aquesta la raó per la qual Deep Surface és una suggerent creació literària que parteix d’una imatge ben senzilla: ¿què passaria si les pàgines d’un llibre –o, millor dit, les anomenades pàgines-web– estiguessen fetes d’una mena de fluid flexible, com l’aigua, això és, que poguessen els lectors capbussar-se gradualment des de la pàgina d’inici fins la següent?

Deep Surface no és només una obra literària, sinó que va més enllà de l’estrictament literari. Així, té una estructura o plantejament molt proper al joc, per bé que cal entrar en la dimensió literària per a saber com jugar, com “respirar” i, per tant, com continuar llegint. Es tracta, doncs, d’una interessant creació digital que ens ajuda a reflexionar sobre les noves modalitats de lectura pròpies de la textualitat electrònica.

Stuart Moulthrop

Stuart Moulthrop és un dels autors més coneguts i respectats de literatura electrònica, tant per la seua trajectòria com a escriptor així com a estudiós de la ficció hipertextual. És autor d’algunes de les obres més innovadores de literatura digital, com podrien ser Victory Garden (1992), Reagan Library (1999), i Hegirascope (1995), entre d’altres. Moulthrop és actualment professor d’Information Arts & Technologies a la Universitat de Baltimore (USA). Va començar experimentant amb la teoria de l’hipertext en la dècada dels 80, i des d’aleshores ha escrit alguns articles teòrics de referència obligada sobre aquest àmbit d’investigació, així com algunes obres fonamentals de ficció hipertextual. Ha publicat a la revista Wired, i la seva obra Victory Garden va figurar a la portada del New York Times Book Review, ressenyat per Robert Coover, mentre que Hegirascope va guanyar el premi HYSTRUCT convocat per Eastgate Systems. Va ser co-editor de la revista Postmodern Culture i actualment forma part del seu comitè editorial. Stuart Moulthrop fou membre fundador i director de la Electronic Literature Organization.

 

Amb el suport de: