1r Premi "Poesia Digital" CIUTAT DE VINARÒS

Ex-aequo:

"Under Language" d'Stuart Moulthrop

"Universo Molécula" d'Isaías Herrero Florensa

 

POESIA DIGITAL (dotat amb 2.500 €) ex-aequo per a Stuart Moulthrop (EUA) amb l'obra Under Language i per a Isaías Herrero Florensa (Catalunya) amb l'obra Universo Molécula.

Under Language d'Stuart Moulthrop

Under language d’Stuart Moulthrop és un “mesclador” poètic, això és, una “màquina” de crear poemes que permet no només fer múltiples combinacions de poemes de 10 versos, sinó que també dóna la possibilitat de mesclar aquests versos amb els “textos auditius” que els complementen, recitats per una veu “no-humana”. A través del doble sentit lingüístic i les estrictes regles d’ús que l’obra imposa, Under language reflexiona sobre què significa escriure en el temps present: com l’escriptura s’entrecreua amb el codi, com, en ser usat l’ordinador per a crear (o per a llegir), també hem de tenir en compte que hi ha un “llenguatge sota”, el de la programació informàtica, que forma part indefectiblement de l’obra.

Universo Molécula d'Isaías Herrero Florensa

Universo molécula d’Isaías Herrero Florensa, l’obra que comparteix ex-aequo amb Under language el premi de Poesia Digital (dotat amb 2.500 €) , és un excel·lent treball que posa en relació l’estructura molecular (formada per dos o més àtoms units per una força d'origen elèctric que es diu enllaç) de la matèria, amb el funcionament del llenguatge literari (i més estrictament poètic). Així, aquest univers molecular està habitat per diverses tipologies textuals (imatges, sons i paraules), i el podem transitar gràcies a diverses formes de navegació, d’immersió lectora i d’interacció. Un ric i complex sistema poètic que, com les propietats moleculars, utilitza diverses formes de representació atenent-se a la seva diferent complexitat: des de la més senzilla fins els models tridimensionals. Universo molécula és una obra que ens permet albirar quins són els nous escenaris per a la literatura electrònica, cap on es dirigirà la creació digital en el futur.

 

Stuart Moulthrop

Stuart Moulthrop és un dels autors més coneguts i respectats de literatura electrònica, tant per la seua trajectòria com a escriptor així com a estudiós de la ficció hipertextual. És autor d’algunes de les obres més innovadores de literatura digital, com podrien ser Victory Garden (1992), Reagan Library (1999), i Hegirascope (1995), entre d’altres. Moulthrop és actualment professor d’Information Arts & Technologies a la Universitat de Baltimore (USA). Va començar experimentant amb la teoria de l’hipertext en la dècada dels 80, i des d’aleshores ha escrit alguns articles teòrics de referència obligada sobre aquest àmbit d’investigació, així com algunes obres fonamentals de ficció hipertextual. Ha publicat a la revista Wired, i la seva obra Victory Garden va figurar a la portada del New York Times Book Review, ressenyat per Robert Coover, mentre que Hegirascope va guanyar el premi HYSTRUCT convocat per Eastgate Systems. Va ser co-editor de la revista Postmodern Culture i actualment forma part del seu comitè editorial. Stuart Moulthrop fou membre fundador i director de la Electronic Literature Organization.

Isaías Herrero Florensa

Isaías Herrero Florensa, dissenyador web freelance, programador informàtic i gran coneixedor de les potencialitats creatives de l’ordinador i la xarxa, és el millor exponent de la nova generació d’escriptors de literatura digital. És membre d’Eleven-Kosmos, aliança de meta-artistes. Va ser guanyador del 2n Premi Internacional de Narrativa Digital Ciutat de Vinarós amb l’obra 21 días.


Amb el suport de: